zondag 16 juli 2023

BoekStart Dag

 


De zaterdagen worden in onze bibliotheken vaak gebruikt voor activiteiten voor de jongste jeugd. Zo is er voorlezen voor peuters, het poppentheater in samenwerking met Punch en Judy in de Plataan. En een keer per jaar is er de Boek S tart-dag.

Boek Start is een programma om het voorlezen aan zeer jonge kinderen te stimuleren. Voorlezen heeft namelijk heel veel voordelen. Zo vergroot je de woordenschat van een kind, is het goed voor de taalontwikkeling, het stimuleert de fantasie en is zo’n intiem één op één moment goed voor de binding met het kind. En zeg nou zelf, het is toch genieten om je samen even te verliezen in een verhaal.

 

Om het voorlezen nog leuker te maken kan je diverse activiteiten koppelen aan een boek. Zo is het fijn napraten over een boek terwijl er ondertussen druk gekleurd wordt aan een kleurplaat in een overeenkomstig thema.

De Boek Start-dag liet zien dat er meer mogelijkheden zijn om aan de hand van een boek de belevenis voor een kind te vergroten. Er was een waar belevingspad gecreëerd met diverse boekjes en activiteiten.

Zo was er bij een boekje over in bad gaan een teiltje en rietjes om lekker bubbels te blazen, konden kinderen tijdens het luisteren naar een verhaal over knuffelen lekker knuffelen met knuffeldieren. Waren er bij het boekje over de boerderij diverse speelgoeddieren om mee te spelen en te bekijken en konden ze bij een boek over verstoppertje raden wat er verstopt was schter eht gat in een doos.

 

Zoals de voorbeelden laten zien kunnen alle zintuigen gebruikt worden bij het voorlezen. Maar het laat vooral beleven dat je geen vertelkunstenaar hoeft te zijn om samen te genieten van een boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Informatiemarkt

  Nu de zomervakantie weer voorbij is neemt de bedrijvigheid in de bibliotheek weer toe. Het traditionele cursus- en activiteitenseizoen sta...