maandag 27 maart 2023

Splinter Chabot in Meppel

 

Afgelopen vrijdag organiseerden de bibliotheken van zuidwest Drenthe een lezing van Splinter Chabot. Hoewel lezing de lading niet echt dekte, het was meer een interview van of gesprek met Rieneke van Tongeren, medewerker van Biblionet Drenthe en zelfbenoemd Lanterfladder.

 

Het gesprek was goed voorbereid. Al snel werd mij duidelijk dat de gesprekspartners eerder met elkaar gesproken hadden waardoor voor hen beide de intenties achter de vragen helder waren zosat het gesprek al snel een vogelvlucht nam en zeer geanimeerd werd.

De vragen van Rieneke namen ons mee op een verkenning van de boeken van Splinter. Van het overduidelijk autobiografische “Confettiregen”,  via het emotioneel beladen “Roze brieven”, naar het met beeldspraak doorspekte, sprookjesachtige “Als de hemel genoeg ruimte heeft”.

 

Splinter spreekt makkelijk. Schijnbaar moeiteloos beantwoordt hij via anekdotes en diverse zijpaden de vragen van Rieneke. Slechts een enkele keer is hij zover afgedwaald dat hij even niet meer weet naar welk punt hij onderweg was. Het geeft een klein inkijkje in zijn snelle denkwereld.

Zijn energie is merkbaar in de manier waarop hij contact met het publiek maakt. Hoewel de vragen van Rieneke komen geeft hij ons, het publiek, zijn antwoorden. Wanneer hij vragen uit het publiek krijgt gaat hij daar gretig op in. Altijd op zoek naar de dialoog.

 

Bij het signeren na afloop blijkt Splinter een empathisch mens Hij neemt alle tijd voor de mensen aan zijn tafel, gaat veelvuldig op de foto en lijkt oprecht geïnteresseerd in wat hem toevertrouwd wordt. Wat bijzonder is, niemand in de wachtrij vindt het erg. Alsof ze weten dat ook hen deze aandacht ten deel valt als ze eenmaal aan de beurt zijn.

 

Al met al was het een erg leuke avond. Jammer, dat niet meer mensen zich open stelden voor deze flamboyante jongeman. Ze hebben zeker wat gemist.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Informatiemarkt

  Nu de zomervakantie weer voorbij is neemt de bedrijvigheid in de bibliotheek weer toe. Het traditionele cursus- en activiteitenseizoen sta...