zondag 2 april 2023

het voorleesmoment

 

Bijna elke eerste zaterdag van de maand wordt er voor peuters en kleuters voor gelezen in de bibliotheek. Aan de hand van een thema lezen onze voorleesvrijwilligers een prentenboek voor.

Aan het voorleesmoment zit een aan het thema gerelateerde activiteit gekoppeld. Onder genot van een beker limonade wordt er gekleurd of geknutseld.  Een andere keer  kan er muziek gemaakt worden. Afgelopen zaterdag was het thema ‘Bewegen met media: de media Ukkie dagen’ en kon er worden gespeeld met programmeerbaar speelgoed.

 

Het is altijd even afwachten hoeveel animo er is. Voorlezen is een open activiteit dus mensen kunnen zonder aanmelden vooraf binnenlopen. Soms komen er maar een handvol kinderen en soms zit de voorleeshoek stampvol. Deze zaterdag was het flink druk.

 


Het is op zo’n voorleesochtend ontzettend leuk om te zien hoe verschillend kinderen reageren op een verhaal. Sommigen zitten gebiologeerd te luisteren. Anderen reageren actief. En er zijn altijd wat kinderen die afgedwaald raken of in hun eigen wereldje wegdromen.

 

Afgelopen zaterdag was het tijdens het voorleesmoment best rustig. Natuurlijk is er wat geroezemoes maar dat is bijna niet te voorkomen met zo’n grote groep kinderen met begeleiders.
Toen het boek dicht ging ontstond er een kakofonie van spelende kinderen, ouders die probeerden die van hun rustig te houden en enthousiaste aansporingen van onze vrijwilligers om vooral te gaan ontdekken wat de rupsen en kevertjes allemaal konden.

Hoeveel geluid er van af kwam merkten we toen de hele groep rond half één de bieb had verlaten. De stilte was bijna oorverdovend.

 


Wat een fijne bijkomstigheid is van deze activiteiten is dat we na zo’n voorleesmoment in de weken erna veel ouders terug zien komen met hun kinderen om boekjes uit te zoeken om zelf voor te lezen. Voor velen van hen wordt de bibliotheek een fijne plek. En dat is het af en toe struikelen over rondrennende peuters meer dan waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Informatiemarkt

  Nu de zomervakantie weer voorbij is neemt de bedrijvigheid in de bibliotheek weer toe. Het traditionele cursus- en activiteitenseizoen sta...