maandag 24 april 2023

Grote Opruiming

 

Soms is het erg rustig in de bibliotheek. Dat zijn de momenten dat we ons bezig houden met het ouderwetse bibliotheekwerk. Hieronder vallen dingen als het herinrichten van de planken, het uithalen en afschrijven van verouderde boeken en zorgen dat alles weer op alfabet staat. Deze taken zijn erg arbeidsintensief en worden daarom meestal per sectie aangepakt. Gisteren was de afdeling romantisch aan de beurt.

 

Hoewel de naam anders doet vermoeden bestaat de afdeling ‘Romantisch’ niet louter uit bouquet-reeksen en streekromans. Tot verbazing van velen vallen ook historische romans onder dit genre in onze bibliotheek. Ook veel zogenaamde chick-lit en romans die als niet literair of spannend worden gezien. Zo bevinden onder andere de Zeven Zusters-serie, de Bridgerton boeken en de Outlander boeken zich in deze afdeling.

Een kleurrijk allegaartje dus.


 


 

Alle  boeken van voor 2014 aan de beurt om afgeschreven te worden. Verder worden alle boek beoordeeld op de staat van het boek en wordt er gekeken hoeveel exemplaren we van een titel hebben.

Sommige titels waren zo populair dat we er tot wel vier exemplaren van hebben, maar nu de hype voorbij is worden ze nog maar zo weinig uitgeleend dat twee exemplaren meer dan genoeg zijn.

Hoewel we bij het opruimen van de boeken proberen op te letten of de boeken heel en schoon zijn merken we dat er toch zeer geregeld boeken die ernstig beschadigd zijn in de kast terecht komen. Of boeken die bij het openslaan er heel smoezelig en beduimeld uit zien, Of boeken die waterschade hebben. Ook deze worden vandaag eruit gepikt en beoordeeld op ernst, herstelbaarheid en houdbaarheid. Want een schade herstellen kost tijd en geld, is dat exemplaar die investering nog waard? Zorgt een reparatie ervoor dat een boek nog veelvuldig kan worden uitgeleend? Is de ernst van de schade zo minimaal dat het boek met enig fatsoen kan worden uitgeleend aan een klant of is deze zo graat dat het de leesbaarheid aantast?

 

Het resultaat van zo’n opschoonactie is altijd zeer bevredigend. De kasten zijn weer netjes, overzichtelijk en de aanblik is een stuk frisser zonder vieze, kapotte, beduimelde en verouderde exemplaren. En we hebben weer 600 boeken om toe te voegen aan de verkoop van afgeschreven exemplaren. De voorraad groeit gestaag dus je kan binnenkort je slag weer slaan.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Informatiemarkt

  Nu de zomervakantie weer voorbij is neemt de bedrijvigheid in de bibliotheek weer toe. Het traditionele cursus- en activiteitenseizoen sta...